Nu m-am aşteptat niciodată ca vreun poliţist comunitar să ştie şapte limbi străine sau să citească Kant în post, ci am avut doar aşteptările normale ale oricărui cetăţean – să-şi facă dracului treaba pentru care este plătit. Se pare însă că la Poliţia Comunitară nu se respectă nimic iar singurul scop al acestor mameluci este să se uite după ţâţe şi cururi pe stradă şi să salute respectuos buhaii firmelor de pază. O astfel de certitudine mi-a fost întărită şi mai mult ieri, în urma unui incident petrecut într-una dintre cele mai insalubre crâşme din Iaşi, o sordidă speluncă de lângă piaţa Alexandru cel Bun, numită …Four sister. Un buhai de ţigan de prin Slobozia, de vreo sută de kile de maţe şi şunci, pe nume Sandu, i-ar fi dat în cap cu o sticlă unui bătrân aflat pe terasă şi în acelaşi timp ar fi încercat să se impună şi în faţa celorlalţi boschetari care consumau lichide de frână de la Mariţa, una dintre cele patru târfe de „surori” care stau la baza compoziţiei acelei cloace infecte de lângă piaţă. Lumea, ca la circ. În momentul în care am ajuns la locul incidentului şi-au făcut apariţia şi dulăii de la IGS. Scroafa din Slobozia, însângerată la rândul ei, a fost imobilizată, târâtă pe terasă şi pusă la păstrare sub bocancu unui burtos pe nume Nelu Corduneanu, - nici o legătură cu interlopii, bocanc care pentru a întreţine funcţiile vitale în ţigan, îşi mai făcea de treabă printre şuncile borcoiului. „Nu e primul incident cu ţiganu acesta pe aici. A venit de pe la Slobozia sau Voineşti cu ţigăncile lui care vând ştevie sau leuştean pe lângă piaţă şi tot timpul pune mâna în gât la câte un om ca să-i dea ba una ba alta. Cât e ziua de lungă, numai scandalu la ţiganii ăştia îl auzi, ba pe lângă calea ferată, la crâşmele astea din zonă, în parcarea de la piaţă…”, şi-a descărcat oful unul dintre muşterii. (notează Hordilă!). Între timp, pe bătrânul lovit de ţigan, care fusese năpădit de sânge din cap până în picioare, se arunca cu apă pentru a-l curăţa şi în acelaşi timp a se depista unde este rana, pentru a-i fi oprită sângerarea. O zdreanţă de agent de la IGS a încercat să oprească această operaţiune, moment în care l-am luat la întrebări. Orice zdreanţă care nu are replică contracarează tot printr-o întrebare. „Da d-voastră cine sunteţi? Vă rog să părăsiţi obiectivul!”, mi-a spus ciulamaua cu IGS pe spate.

Văzând că nu are nici o şansă de succes l-a chemat pe un comunitar care freca o staţie de emisie - recepţie şi i-a dat instrucţiuni. La rândul lui, de unde dracu au leprele astea atât timp să vadă filme poliţiste?, caschetaru a intrat pe terasă şi m-a invitat să părăsesc obiectivul pentru că cică acolo ar fi nişte probe. „În ce obiectiv asiguraţi în acest moment paza?”. Păii, în piaţă”. „Şi de ce aţi părăsit acel obiectiv public pentru care sunteţi plătit şi aţi venit foarte „operativ” la un incident petrecut într-o crâşmă asigurată de IGS? Sunteţi subordonat acestei firme?”. Sub caschetă s-a lăsat tăcerea iar papiţoiul a fugit practic, unde altundeva, decât în …crâşmă. Pentru ce? Să-i dea raportul puţoiului de la IGS. Solicitat să se deplaseze la locul incidentului, acel sclav comunitar ar fi trebuit să asigure doar perimetrul din jurul terasei ci nu interiorul crâşmei, atribut care revenea firmei IGS. Ce scrie în rest în fişa postului la această paiaţă, nu se ştie.

La fel cum nici Hordilă, şeful comunitarilor, nu a avut bunăvoinţa să ne răspundă la telefon pentru a ne da nişte lămuriri privitoare la cum se asigură paza în obiectivele plătite de la buget, mai ales pe fondul reducerilor de personal, dacă angajaţii lui sunt plătiţi cu jumătate de normă de IGS să facă pază şi la crăşmele asigurate de ei sau în definitiv, dacă îşi mai are rost existenţa unei astfel de structuri ineficiente, de scroafe dormitoare, în baza cărora cetăţeanul trebuie să-şi asigure singur siguranţa.


P.S. Un bătrânel a fost tăiat de un ţigănoi. Ţigănoiul a fost aruncat ca un sac de cartofi în maşina Poliţiei Comunitare. Bătrânelul a rămas să sângereze pe terasă. Jumătate de oră, până la apariţia Ambulanţei. Ce contează mai mult, salvarea unei victime sau reţinerea infractorului?
P.S Pentru toţi burtoşii şi caschetarii – făceţi-vă treaba scroafelor că dacă vă întoarceţi înapoi la ţară, moare brazda sub voi de putori ce sunteţi!
P.S. Hordilă, mai lasă festivismele cu Nichita şi mai coordonează-ţi oamenii! Apropo, pe lângă piaţa Alexandru există un ridicat potenţial infracţional. De altfel, cred că treaba ar trebui să şi-o facă în aceiaşi măsură şi şpăgarii de la Sanepid, ASP, Garda Financiară şi ceilalţi inspectoraşi care fac parte din cârdul de control, care închid ochii la modul cum funcţionează tavernele care adapă scursurile Iaşului.

Un produs Blogger.