După un fiasco total, numit pompos Festivalul Internaţional de Film, excepţie făcînd premiera de excepţie a lui Cristi Mungiu („Amintiri din epoca de aur”) sau cea a lui Bobby Păunescu („Francesca”), Iaşul se găseşte din nou în faţa unui mare eveniment - Sărbătorile Iaşului, care, încă din debutul său, a pornit-o cu stîngul. Cum acest festival, care se vroia, chiar din titulatură, a fi de talie internaţională, s-a dovedit a fi un mare rahat, în primul rînd din motive organizatorice - cum oare poţi lăsa la cîrma unui astfel de eveniment nişte puţoi ignoranţi, care au asezonat amatorismul cu nesimţirea bahică de după miezul nopţii, culmea, inclusă ca punct în calendarul acţiunilor!?, şi şi-a meritat astfel sălile insalubre şi reci în care s-a produs, tot astfel şi această ediţie fadă a Sărbătorilor Iaşului, va avea un excremenţial „succes” …de cartier. Păcat că epicentrul acestei mari găinări municipale îl constituie Sărbătoarea Sfintei Parascheva, eveniment care se bucură în fiecare an de prezenţa a mii de pelerini, la rîndul lor întîmpinaţi, cu fast, de ţigănia paralelă a unui eveniment care ar trebui să scoată măcar o dată pe an din ignoranţă acest oraş şi să pună în valoare ceea ce trebuie evidenţiat ci nu sămînţăreala, ţigăneala şi voma suburbană care va curpinde Iaşul în aceste zile. Sub diverse „blazoane” şi catalogări, evenimentele curpinse în programul din acest an, care nici pana acum nu s-au desprins de defunctul „Iaşi 600”- o altă mizerie patetică, au intrat parcă, încă de la debut, sub nefasta pecete a politicului..Să fie oare numai o impresie, o aşteptare prea mare de la un astfel de eveniment care se degradează şi se descarcă de conţinut tot mai mult, de la an la an, sau e vorba despre dispreţul cu care organizatorii îşi tratează evenimentele şi publicul ţintă chiar din prima zi!? Cert este că, urmărind ieri deschiderea calendarului acestui eveniment, am rămas dezamăgit, la unison cu mîna aceea de părinţi şi copii prezenţi ieri în parcul Copou, în spatele Casei de Cultură „Mihai Ursache”, în jurul orelor 14.15, în aşteptarea năstruşnicului şi şugubăţului cuplu „Vasilache şi Mărioara”. O mînă de copii talentaţi din trupa Excelsior, interpreţi ai personajelor acestei scenete, au aşteptat în zadar un sfert de oră peste ora stabilită pentru începerea spectacolului, doar-doar se vor înghesui şi în acest an micii spectatori să-i aplaude pe „Vasilache şi Mărioara”, mostre ale teatrului romînesc tradiţional.

Spre deosebire de evenimentele cu vădită nuanţă electorală, în care individului care are acces la urnă i se pregăteşte un scaun, o bere şi un mic, ieri, într-o minunată zi de sîmbătă, 3 octombrie, povestea Mărioarei şi a lui Vasilache a fost aşteptată şi savurată de cei mici, direct de pe scările reci de beton sau îngrămădiţi pe cele două bănci care străjuiau platoul gol în capătul căruia se ridicau guralive vocile celor două personaje, de doar …6 copii. Ăştia mici doar nu votează! Ce rost are să le vii în întîmpinare? Ce rost are să-i inviţi la teatru, ce rost are să mediatizezi un astfel de eveniment!? Oricum programul Sărbătorilor Iaşului constă, în proporţie majoră, într-o succesiune de evenimente care se petrec la Iaşi în mod obişnuit, găzduite acum însă sub un generic anunţat. Aşteptările deci nu ar trebui să se ridice la nivelul festivismului mincinos anunţat de organizatori.




„Se aduce la cunoştinţa cetăţenilor că acum jumătate de oră au evadat din lada cu păpuşi, sechestraţi de autorităţile locale acum 200 de ani, 2 indivizi periculoşi care răspund obraznic la numele de Vasilache şi Mărioara. Atenţionăm cetăţenii că aceste persoane spun tot ce gîndesc şi sunt periculoase pentru că suferă de boli grave pentru societatea noastră, cum ar fi ironia şi incisivitatea cronică, veselia contagioasă şi sinceritatea în ultimă fază. Rugăm cetăţenii care dau dovadă de rigiditate şi lipsă de simţ al umorului să intre în contact cu suspecţii”

Un produs Blogger.