Un adevar de necontestat este acela ca nu exista in istorie un dosar mai voluminos si mai acuzator decat cel al violentei si al coruptiei. In fapt, criminalitatea organizata reprezinta un fenomen atat de vechi incat poate fi urmarit pana la inchegarea primelor societati umane si pana la aparitia primelor civilizatii. Este, practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat in mijlocul oamenilor, in secret, si ale carei urme nu pot fi depistate decat prin miile de cadavre si de lovituri sangeroase lasate de-a lungul istoriei. Termenul de caracatita, dat de investigatorii italieni, i se potriveste de minune, iar in acest nou maraton marca Descopera.ro va invitam sa ii descalciti cateva dintre incurcatele ite.
Inceputurile crimei organizate
Nu exista mentiuni scrise ale unor manifestari de crima organizata in Sumerul de acum 6 milenii, prima civilizatie cunoscuta a lumii, desi, cu siguranta, ele au existat inca din acele zile. Codul lui Hammurabi, primul cod de legi editat vreodata, lasa, insa, sa se inteleaga astfel de infractiuni erau cat se poate de reale in Babilonul de acum 4000 de ani. Iar ca sa fim meticulosi in cercetarea noastra, trebuie sa spunem ca primele forme ale crimei organizate despre care s-a scris vreodata sunt cele din Egiptul Antic.
Fragment original din Codul lui Hammurabi



Atunci cand mormantul faraonului adolescent Tutankhamon a fost scos intact la lumina, mai precis in anul 1922, lumea a fost uimita de tezaurul ascuns in cripta regala. Lui Howard Carter i-au fost necesari ani intregi pentru a inventaria si a cataloga tot ceea ce descoperise. Dar Tutankhamon nu a fost decat un faraon marunt, decedat misterios la varsta de numai 18 ani, acesta fiind, probabil, si motivul pentru care locul sau de veci a trecut neobservat de catre jefuitorii de morminte. In schimb, niciun alt mormant regal nu a fost descoperit intact, ceea ce nu poata decat sa aprinda imaginatia celor care incearca sa inteleaga valoarea uriasa a comorilor depuse alaturi de puternicii faraoni de-a lungul timpului.
Profanarea mormintelor nu se incadreaza in tiparul crimei organizate, ati putea spune. Evident! Interesanta este, insa, o relatare venita din perioada faraonului Ramses al IX-lea (1129 - 1111 i.Hr.). Documentul poarta numele de Papirusul Abbot si cuprinde relatarea marelui vizir Khaemuaset si a celor doi administratori aflati in subordinea sa, Paser si Paur, cu privire la capturarea unui grup de jefuitori de morminte. In acea perioada, nu mai putin de 10 morminte regale din dinastiile a XI-a, a XII-a, a XVII-a si a XVIII-a fusesera golite de tezaurele faraonilor defuncti. Actiune parea rupta dintr-un film politist, atata vreme cat autoritatile vremii urmaresc in secret miscarile unei veritabile bande de jefuitori, reusind sa captureze opt dintre acestia. Si mai interesanta este marturia unuia dintre acuzati, marturie redata in doua alte documente antice (Papirusul Amherst si Papirusul Leopold II). Aici, invinuitul marturiseste, probabil sub tortura, ca intreaga grupare fusese organizata si indrumata de un edil local, un personaj care, cu siguranta, avea informatii exacte cu privire la cantitatea artefactelor depuse in morminte.
Sarcofagul lui Tutankhamon



O alta filiera, poate si mai bine organizata, este cea a preotilor care oficiau inmormantarile regale. Sub pretextul mutarii comorilor faraonilor in locuri mai sigure, ei au facut pierdute o mare parte dintre acestea. Cum era de asteptat, grupuri bine indrumate in prealabil au facut toata treaba, lasand preotii in afara oricaror suspiciuni. Unii cercetatori cred ca un anume Herihor ar putea face lumina in cazul acestui mister. Herihor a fost un inalt oficial in timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sau Piankh. Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de "reinmormantare" in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sa praduiasca la nivel inalt majoritatea mormintelor regale. Mormantul lui Herihor nu a fost identificat niciodata, dar specialistii in domeniu sunt de parere ca atunci cand acest eveniment se va intampla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului (sau macar indicii despre ceea ce s-a intamplat cu ele) vor vedea lumina zilei.
In Grecia si Roma Antica fenomenul devine deja unul de notorietate. Nu de putine ori s-a intamplat ca traficul si contrabanda de grane, de sclavi sau de bunuri de lux sa arunce cele doua puteri aproape de colapsul economic. Inca de atunci, criminalitatea organizata tindea sa cuprinda cele mai inalte sfere ale puterii iar fenomenul in sine putea fi regasit deja la orice nivel social.
Crima organizata - scurt istoric al unui fenomen global
Sicilia



Nu degeaba crima organizata si, in special, mafia ca forma de manifestare a ei, a fost intotdeauna asociata cu sudul Italiei. Prima mentiune a unei organizatii criminale, in sensul clasic al termenului, este facuta in secolul al IX-lea, in Sicilia, in timpul dominatiei arabe asupra acestei insule. Alte izvoare istorice plaseaza acest fenomen 200 de ani mai tarziu, in acelasi loc, in timpul ocupatiei normande. In fapt, Sicilia a fost o colonie exploatata rand pe rand de greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi, germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourboni si, mai ales, de Inchizitie. Sicilia a devenit astfel terenul propice dezvoltarii fenomenului de banditism ca lupta impotiva asupritorilor. "Vendetta" - razbunarea si mafia erau putinele arme la indemana celor fara aparare intr-o lume in care justitia era la bunul plac al seniorului feudal



De cele mai multe ori, singura solutie a celor oprimati era fuga in munti si inrolarea in bandele inarmate care au existat dintotdeauna in Sicilia. In urma cu un secol si jumatate, autoritatile bourbonice au decis crearea primului corp de politie, denumit Companiile Armate, tocmai pentru a face fata atacurilor repetate ale banditilor locali. Cert este, insa, ca alegerea autoritatilor a fost una neinspirata. Majoritatea acestor primi reprezentanti ai legii era formata din criminali lipsiti de scrupule, condamnati la moarte si alti paria carora li se acorda o ultima sansa. Inca din aceasta epoca, populatia siciliana a intors spatele oricarei forme de autoritate oficiala, resimtind litera legii ca una straina si oprimatoare
Termenul de Mafie, caracteristic organizatiilor din Sicilia, este la fel de controversat ca si inceputul fenomenului in sine. Unii cercetatori afirma ca originea acestui cuvant se afla in expresia araba Maha'Fat - protectie, imunitate, privilegiu; sau in cuvantul Mahias, provenit din aceeasi limba, care insemna semetie, orgoliu, aroganta. Alti istorici sunt de parere ca Mafia a fi prescurtarea formulei "Morte ai francesi Italia anela!" - Moarte francezilor striga Italia!, motto-ul miscarii clandestine aparute la Palermo in anul 1282, ca reactie la opresiunea dominatiei normande.
Privita ca "mafia buna", care vine in ajutorul celor oprimati, organizatia, sau organizatiile de tip mafiot din Sicilia, se schimba radical incepand cu secolul al XVIII-lea. Atunci apar structuri embrionare ale asa numitei "mafii negre" sau "intunecate". Totul incepe cu recrutarea de catre baronii locali a garzilor si supraveghetorilor inarmati prin intermediul carora se incerca impiedicarea deteriorarii drepturilor feudale. Aparatul mafiot, constituit din "gabellotti"- intermediari intre tarani si nobili, ajunge rapid sa trateze de pe pozitii de forta si cu unii si cu ceilalti.Acest fapt este redat si de catre ziaristul italian Michele Pantaleone in cartea sa "Mafia si politica": "O justitie grosolana, impusa prin teroare, nu atat din respect pentru lege, cat din dorinta de a evita cu orice pret ca puterea publica sa intervina in treburile ei. Mafia a reusit sa se impuna ca arbitru si pacificator si ca executant rapid si tacut al unei justitii intemeiate pe veche lege a talionului".



Iar daca cele scrise mai sus nu vi se par suficiente, iata ce scria, in anul 1838, Pietro Ulloa, procuror in localitatea siciliana Trapani: "Exista in multe sate un fel de secte care isi spun partide dar care nu se intrunesc si ai caror membri nu au alta legatura decat ca depind de acelasi sef, intr-un loc un presedinte, in altul un preot... O casierie comuna a fost creata fie pentru a proteja vinovatii, fie pentru a inculpa un nevinovat. Populatia a ajuns la intelegere cu delincventii. De indata ce se savarseste un furt se ivesc si mijlocitorii care sa faca tranzactii pentru recuperarea obiectelor furate. Mai mult, magistratii acopera aceste fratii sub o ocrotire impenetrabila. Nu e posibil sa-i determini pe politisti sa faca razii pe strazi, nici sa gasesti martori pentru crime comise in plina zi. Sub cerul Siciliei se vand functii publice, se corupe justitia, creste ignoranta".



Iar daca Mafia a reusit sa se perpetueze de-a lungul atator generatii, daca azi este inca puternica, aceasta se datoreaza celebrei legi a tacerii - Omerta. Dictonul "Chi tace campa!" - Cine tace, traieste!, este o norma atat de generala incat a devenit tipica pentru orice grup mafiot din orice colt al lumii.

Asia
Tot in Evul Mediu, si tot din cauze asemanatoare, criminalitatea organizata cunoaste o puternica recrudescenta si in Asia. In Japonia, temuta organizatie Yakuza isi are originile in sistemul feudal nipon, acolo unde samuraii se transformau in banditi (ronini) venind in ajutorul saracilor sau incercand sa obtina profit de pe urma acestora. De altfel, chiar si in structura actuala, Yakuza pastreaza multe aspecte ale feudalismului japonez, atat prin normele de comportament, prin ritualuri, cat si prin simbolistica.
Membri ai gruparii Yakuza


In China, asociatiile criminale actuale isi gasesc originile in urma cu aproximativ trei secole, sub forma unor grupari revolutionar-nationaliste create cu scopul de a inlatura dinastia Ch'ing, originara din Manciuria, si reafirmarea la conducerea imperiului chinez a dinastiei Ming. Termenul de Triade, prin care sunt identificate astazi gruparile criminale chinezesti, a fost utilizat pentru prima data de englezi pentru a individualiza cele trei forte fundamentale ale Universului recunoscute de membrii acestor grupari: paradisul, pamantul si omul.
Membri ai Triadelor chinezesti etalandu-si tatuajele


Rusia este ultima intrata in randul negrei elite a crimei organizate si, totusi, specialistii in criminologie sustin ca Mafia ruseasca a dobandit, in mai putin de 20 de ani, suprematia mondiala. Este greu de estimat un asemenea "top", dar este cert ca, odata cu prabusirea blocului comunist si cu trecerea traumatica la economia de piata, imensitatea fostei URSS a generat un val nemaintalnit de grupari criminale. Rupte din fostele structuri ale KGB-ului si ale autoritatilor sovietice, sau nascute in lagarele siberiene, organizatiile mafiote ruse au ajuns in scurt timp sa detroneze Triadele chinezesti si Yakuza japoneza chiar in zonele de influenta ale acestora. Cu o violente extrema, mafiotii rusi au ocupat cea mai mare parte a pietei negre asiatice (trafic de droguri, de armament, de persoane etc.) avansand treptat catre cele doua Americi, Africa, Australia si Europa.
Tatuaj specific Mafiei rusesti


Statele Unite ale Americii
Pamant al fagaduintei pentru cei mai multi dintre imigrantii secolului al XIX-lea si inceputul de secol XX, Statele Unite ale Americii s-au dovedit, asa cum era de asteptat, un teren ideal pentru gangsterii refugiati din Lumea Veche. Daca anumite grupuri etnice (cehi, greci, englezi, spanioli, francezi, romani, ucrainieni, scandinavi, rusi sau chinezi) se inhamasera la plugul colonizarii si dezvoltarii Americii, numerosi membri ai comunitatilor siciliene, irlandeze si evreiesti au aratat o permanenta neincredere fata de lozincile ce predicau "virtutile muncii" in industrie. Ei au ramas pe aceleasi pozitii de lupta pe care le adopta grupurile discriminate. Si-au creat mafii pentru a-si exploata consangenii si, ulterior, pe reprezentantii altor etnii ce locuiau in zonele lor de influenta. Fenomenul pare de inteles pana la un anumit punct, atata vreme cat rezistenta irlandeza in fata ocupatiei engleze, a celei siciliene in fata valurilor de invadatori si a celei evreiesti in fata antisemitismului creasera mentalitati de acest gen



Banda irlandeza a "Mainii Albe" a reprezentat prima forma a crimei organizate pe teritoriul american. Infiintata in jurul anului 1860, ea si-a inceput activitatea prin exploatarea irlandezilor saraci trecand, ulterior, in zona sa de influenta, comunitatea italiana din ce in ce mai numeroasa. Ca raspuns, in anul 1890, ia nastere Mano Nera - Mana Neagra, prima forma de manifestare a Mafiei siciliene in America. In acelasi timp se formeaza si Banda Purpurie, grupul mafiot al etnicilor evrei. Intre irlandezi si italieni incepe un lung si sangeros razboi, finalizat, sub puternica influenta a lui Al Capone, cu victoria italienilor. In ce-i priveste pe evrei, Banda Purpurie a trecut dintr-o tabara in alta, sfarsind in simbioza cu Mafia italo-americana definitivata in anii prohibitiei.
David Hennessey declara razboi Mafiei



Si pentru ca discutam despre inceputurile Mafiei in SUA, vom adauga aici si prima victima a razboiului legii cu crima organizata din aceasta tara. Este vorba de seful politiei din New Orleans, din anul 1890, David Hennessey. El este cel care foloseste pentru intaia data termenul de Mafie pe teritoriul american, asta dupa ce culesese informatii de la micii negustori italieni. Entuziasmat de progresele facute, Hennessey declara razboi Mafiei in urma unui electrizant discurs public. Cateva zile mai tarziu, la 15 octombrie 1890, seriful este descoperit in fata propriei case. Trupul sau fusese ciuruit de gloante.
Scena motii serifului David Hennessey, prima victima din randul politiei in razboiul cu Mafia americana



Ca un amanunt interesant, trebuie mentionat si faptul ca structura Mafiei italo-americane a reprezentat un secret atat de bine pazit incat autoritatile nu au identificat-o decat in anul 1962, atunci cand au aflat ca se numea La Cosa Nostra (LCN) si ca era un conglomerat de celule mafiote (Familii), bazat pe o ierarhie bine stabilita. Trecusera mai bine de trei decenii de cand Lucky Luciano crease acest sistem diabolic, numit initial Comisia Nationala.
Frank Costello

Africa
Desi relativ noua, mafia din Africa se afla deja in stransa legatura cu factiunile ruse, cu cele siciliene sau asiatice. Pe Continentul Negru, cea mai influenta grupare de tip mafiot pare cea originara din Nigeria. Flexibila, cu o capacitate rapida de adaptare si o intensa initiativa criminala (trafic de stupefiante, falsificari, trafic de persoane si, mai ales, de armament), mafia nigeriana a ajuns sa controleze piata neagra africana in cea mai mare parte. Interdependenta acesteia cu delincventa din alte tari (Ghana, Sierra Leone, Benin, Somalia etc.) a devenit evidenta atunci cand autoritatile locale au incercat sa identifice amploarea fenomenului. Astfel, gruparile criminale foloseau aceleasi dialecte tribale in incercarea de a impiedica infiltrarea agentilor de politie, limbajul fiind unul de origine nigeriana. Deosebit de periculoasa este si mafia marocana, aceasta reprezentand unul dintre pilonii traficului de droguri din Orientul Mijlociu (Semiluna de Aur - Pakistan, Iran, Afganistan) sau Asia catre Europa, cel mai mare consumator de stupefiante dupa Statele Unite ale Americii.
Victima unei reglari de conturi mafiote in Africa


America Centrala si de Sud
Daca in Italia se nastea termenul de "familie mafiota", America Centrala si cea de Sud au dat lumii o alta denumire cu o trista reputatie... cartelul. Specializate in producerea si comercializarea drogurilor puternice (in special cocaina), cartelurile mexicane, columbiene, braziliene sau cele din Venezuela, detin un trist loc 1 pe plan mondial in ceea ce priveste traficul de stupefiante. Cum era de asteptat, mafia italo-americana, cea siciliana, cea chineza, japoneza si, mai nou, cea rusa, nu puteau scapa ocazia de a prelua o mica parte din inimaginabilele fonduri ce circula pe piata "mortii albe". Astfel, in schimbul cocainei, cartelurile latino-americane primesc bani sau armament din toate colturile lumii. De altfel, armatele particulare ale lorzilor drogurilor din aceste tari au devenit celebre si, nu odata, au ajuns subiect ale unor carti sau productii cinematografice de succes.
Narcotraficanti in arestul politiei


Europa si Australia
De ce am lasat aceste doua continente la final, si de ce le-am alaturat? Ei bine, atat in Lumea Noua, cat si la Antipozi, fenomenul criminalitatii organizate nu a luat amploare decat dupa maturizarea formatiunilor mafiote din Italia, SUA sau Asia. In fapt, in Europa si Australia, cele mai puternice factiuni sunt cele din mafiile deja clasice, grupurile locale fiind, de cele mai multe ori, sub protectia acestora.
In Germania, spre exemplu, mafia locala a intrat puternic sub influenta cele rusesti. Cu toate acestea, piata neagra germana este controlata, chiar daca intr-o masura mai mica, si de grupari italiene si de cele ale mafiei turcesti. In Franta, actioneaza consortii de origine siciliana si exista numeroase semnale cu privire la recrudescenta unei mafii locale in Marsilia. Marea Britanie a devenit un teritoriu extrem de disputat intre mafia rusa si cea italiana, dar si intre triadele chinezesti si gruparile jamaicane. Spania reprezinta cea de a doua mare poarta de intrare a drogurilor in Europa, dupa filiera turca, si se afla in zona de influenta a mafiei marocane, a celei rusesti si a celei italiene. In sfarsit, in Australia, activitatea de crima organizata este controlata de mafia italiana (in special N'dragheta), Triadele chinezesti (specializate in trafic de stupefiante si jocuri de noroc), dar si de Yakuza japoneza, a carei influenta se intinde asupra comertului de carne vie, a extorsiunilor si a spalarii de bani. O mica parte a acestor afaceri negre se afla inca in mainile mafiei columbiene, celei vietnameze si a celei libiene.
Punct si de la capat
Evident, cele mentionate mai sus nu reprezinta decat o scurta trecere in revista a unui fenomen ce a acaparat deja mai bine de o treime din economia mondiala si ale carui dedesubturi au generat mii de tomuri din partea specialistilor in criminologie. Pe parcursul celor peste 20 de episoade care alcatuiesc maratonul "Descopera Secretele Mafiei" veti avea, insa, ocazia sa aprofundati secretele unuia dintre cele mai mari flageluri ale omenirii... crima organizata.
De la nasterea celor mai cunoscute factiuni criminale si evolutia lor de-a lungul timpului, la liderii care au scris, la propriu, istoria mafiei, si pana la temerarii luptatori antimafie din toate colturile lumii, www.descopera.ro va invita la un captivant periplu prin tenebrele crimei. Atunci cand vizionezi un film piratat, cand cumperi o revista pornografica, cand vrei sa achizitionezi un automobil la mana a doua sau doar niste legume mai ieftine din piete; atunci cand vrei sa cumperi o bautura racoritoare de la un tonomat, cand vrei sa schimbi un geam care a fost spart inexplicabil de niste huligani sau cand vrei sa iti gasesti o locuinta ieftina, la un pret incredibil, NU UITA... exista o sansa foarte mare ca banii tai sa ingroase fondurile unei grupari criminale!
Articol preluat de pe Descopera.ro

Un produs Blogger.