Abandonate în mizerie, ferecate cu lacăte, fără program de audienţe, date de contact sau, chiar mai rău, fără a avea afişată sigla şi numele formaţiunii politice. Cam aşa se prezentau sediile partidelor politice din Iaşi în prima zi de sesiune parlamentară, în prima zi în care acestea ar fi trebuit să intre într‑o nouă etapă de reorganizare de după vacanţă, fie că este partid parlamentar sau nu, fie că s‑a structurat sau nu un staff de campanie pentru alegerile prezidenţiale. Mulţi dintre liderii acestor partide de "două procente" au transformat formaţiunile respective în simple SRL‑uri, pe care le‑au aruncat în faliment şi uitare. Mai mult, în multe dintre aceste sedii de partide se desfăşoară alte activităţi decît cele cu caracter politic.
Peste chiria modică plătită primăriei pentru spaţiile ultracentrale repartizate, aceste partide care fiinţează totuşi, printre altele, în baza unui număr de semnături de susţinere şi care, măcar din principiu, ar trebui să aibă uşile deschise pentru a primi cetăţeanul în audienţă, se prezintă ca nişte adevărate focare de infecţie. Printre aceste sedii se numără cele repartizate PNŢCD, Partidului Verde, Partidului Ecologist Român sau Partidului Naţional Creştin Democrat.

Partidul Verde... care miroase a excremente

Ca o autoironie, sediul partidului a cărui deviză este "Ecologizaţi clasa politică" miroase de la intrare a excremente de şobolani. Intrarea spre partidul care are cel mai tînăr candidat la Preşedinţie se face printr‑o cîrciumă, urmează navetele revărsate spre scara îngustă dezinfectată cu var lichid iar în capătul scărilor, lîngă un closet mizerabil, se intră în sediul celui mai "verde" partid. Azi închis.
Pentru a rămîne în aceiaşi notă neecologică, ne deplasăm către cel mai ferecat partid, care este fără doar şi poate Partidul Ecologist din România (PER). Dacă treci de poarta masivă din fier forjat, care dă în spatele restaurantului Select din Piaţa Unirii, eşti sigur că poţi ajunge şi la PER. Important este însă să găseşti şi pe cineva acolo. Blocul ridicat în perioada interbelică pare abandonat. Singura pată de culoare şi totodată indiciu că pe acolo au trecut cîndva "ecologiştii" este o zugrăveală gen carpetă turcească şi care înfăţişează un brad din care pulsează o inimă. La etajul unde îşi au sediul ecologiştii toate uşile sînt închise. Doar o mînă de flori care se năpustesc peste un cufăr imens mai aminteşte de faptul că acolo au "luptat" cîndva cîţiva cetăţeni pentru un aer mai curat în România. "Cerinţa zilei de azi este şansa zilei de mîine", ne anunţă un afiş lipit pe perete.

Cel mai dinamic partid... cel al Pensionarilor

Puţin mai jos de Partidul Verde, fără să fie prins în periplul nostru, un panou dispus deasupra unei uşi deschise ne anunţă că ne aflăm în faţa Partidului Pensionarilor şi Protecţiei Sociale. "Fiind un partid al pensionarilor, noi nu l‑am lăsat să moară. E un partid ocrotitor al pensionarilor", ne anunţă din start Mihai Butnaru, preşedintele filialei ieşene. În brambureala de la centru, şeful pensionarilor ieşeni nici nu mai ştie cine e liderul acestui partid. Potrivit acestuia, încrederea e tot în Tănăsescu, cel care "a venit de la PRM, a stat la cîrma partidului şi apoi a plecat din nou la PRM, că acolo e fiul său europarlamentar". Din cîte se ştie la Iaşi, acum e vorba de un nou şef venit din Canada, Chira Augustin, "da' parcă era şi Georgescu, ori Rădulescu". Ceea ce contează însă pentru "moş Butnaru" este că filiala ieşeană are vreo 500 de membri şi încă puterea de a ajuta pensionarii. "Am dorinţa de a‑i ajuta efectiv pe pensionari, de aia am şi înfiinţat Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. Din fondurile de constituire reuşim să le dăm împrumuturi în limita a o mie de lei. Nu avem nici o simpatie pentru vreun candidat la preşedinţie. Noi aşteptăm să ne aducem contribuţia şi poate ne caută cineva", a mai spus Mihai Butnaru. Pentru sediul de pe strada Armeană, reprezentanţii pensionarilor plătesc 21 de lei pe trimestru.

La PRM se scrie o istorie... a berii



Vasile Diacon, preşedintele filialei ieşene a PRM, este al doilea lider găsit la datorie. Ne spune pe şleau că activitatea din filială e lejeră. "Am trimis vreo 10 mii de semnături din regiune pentru susţinerea preşedintelui Vadim la Preşedinţie şi în rest ne uităm la bîlciul dintre ăştia doi, Simirad şi Nichita. Nu avem nici o achiziţie notabilă în partid. I‑am făcut profesorului Ion Solcanu propunerea de a prelua conducerea PRM. Dumnealui nu a dat nici un răspuns. Doar a zîmbit. Sperăm să se trezească interesul naţional şi să se abandoneze jaful naţional. Cum spunea Iorga....". Potrivit liderului PRM Iaşi, filiala numără în prezent circa 3.200 de membri, dar se iau în calcul şi simpatizanţii. "Avem şi organizaţie de femei. Da ştiţi cum e, mai ales la ţară. A devenit ţăranul al naibii de pragmatic. Îţi cere din prima. Acu' lucrez la o Istorie a berii. O premieră! Am întors‑o de patru ori de la tipar că a tot trebuit să fac nişte adăugiri", ne strecoară Vasile Diacon informaţii de "primă mînă" din activitatea ascunsă a PRM Iaşi.

PNG funcţionează doar cînd sînt meciuri cu Steaua

La Partidul Conservator găsim doar o secretară prinsă în nişte căutări pe net. "Nu ştiu ce să vă zic, pentru că v‑aş dezinforma", ne spune cordial, dar fără finalitate, singura conservatoare găsită la muncă. La PNG este la fel de închis, de parcă în tot Iaşul s‑ar fi făcut o epurare politică. "Mai deschid din cînd în cînd şi atunci doar cînd este vreun meci cu Steaua şi scot televizorul afară", ne spune un "ţigan de etnie rromă" din zona Pădurii.
Partidul Naţional Creştin Democrat (PNDC) este de departe cel mai "nerezidenţial" sediu de partid, din cauza amplasării sale. Situat pe o coastă a zonei Moara de Vînt, dominată de conlocuitori de etnie rromă, care folosesc intrarea partidului pe post de closet", sediul PNDC nu a fost vizitat de vreo fiinţă umană de timp îndelungat. "Nu am văzut pe nimeni niciodată intrînd dincolo şi am totuşi doi ani de cînd lucrez aici", ne spune o gestionară de la magazinul situat perete în perete cu sediul PNDC. Chiar dacă din geam zîmbesc mieros două personaje, candidaţii anului 2007, nu găsim nici o dată de contact locală aşa că apelăm direct sediul central. "La Iaşi avem şef de filială pe unu' Dănuţ. Cică e inginer. L‑am pus de vreo lună, da' nu face treabă. Îl schimbăm cu un profesor universitar. Îi vom ţine în primul rînd pe cei care au făcut treabă. Nu mai ştiu cîţi membri sînt acum în organizaţie, dar sînt mulţi. Au rămas de la ăia vechi, da' de la ăştia noi nu îmi amintesc", ne‑a declarat telefonic Oprea Niţă, tatăl lui Horia Niţă, preşedintele partidului.

Centru de îndrumare profesională la PSR

La etajul unu al unui imobil de pe strada 14 Decembrie fiinţează Partidul Socialist Român (PSR). Spre deosebire de celelate partide, acesta este vizibil măcar prin afişele din campania locală din 2008, cînd PSR şi‑a pus încrederea în tînărul inginer Adrian Bursuc, caracterizat ca un "tînăr cinstit şi capabil". Păcat că urbea nu l‑a vrut. În capătul unui culoar strîmt, nişte afişe ne anunţă că PSR dă consultaţii juridice gratuite. Tot în încăperea strîmtă, repartizată partidului, dar închisă cu două zăvoare, sub aceiaşi siglă a PSR, mai funcţionează şi Centrul Zonal de Apărare a Intereselor Persoanelor Defavorizate şi Îndrumare Socio Profesională. "Băieţii într‑adevăr lucrează. Cînd au mai multă activitate mai doarme cineva pe aici. Mai degrabă dincolo la PSD (nr. cabinetul parlamentar al deputatului Anghel Stanciu) nu găseşti pe nimeni. Chiar dacă au program de audienţe, oamenii vin şi se uită la uşile închise", ne spune unul dintre vecinii PSR.
Pe acelaşi palier, Uniunea Forţelor de Dreapta este asigurată cu două lacăte. Doar o factură de la E‑ON este singurul semn că cineva arde gazul pe undeva.
Mai norocoşi decît vecinul socialiştilor români, găsim cabinetului parlamentar deschis. Din păcate nu şi funcţionabil. "Nu pot să vă informez pentru că domnul Popa (n.r. secretarul cabinetului) e acu' la serviciu, la CFR, iar domnu' deputat are acu' la două prima şedinţă la Parlament. Iftime mă numesc...", ne spune regulamentar bătrînul care asigura buna circulaţie a aerului din cabinetul lui Anghel Stanciu. Programul de audienţe al cabinetului este de luni pînă vineri între orele 10.00-18.00. Orele erau trecute fix de 10 jumătate.

Ţărăniştii, în umbra unor formaţiuni defuncte



Deasupra cabinetului parlamentar al lui Anghel Stanciu, lîngă Comunitatea Elenă din Iaşi, deasupra unei uşi cu geamurile crăpate, a rămas atîrnată sigla Alianţei Populare. Din această formaţiune nu a mai rămas demult nimic. De fapt, în spatele uşii se află noul sediu al ţărăniştilor ieşeni. După o lungă perioadă de funcţionare în cabinetul ginecologic al preşedintelui Constantin Fătu, municipalitatea a repartizat PNŢCD‑ului acel spaţiu, în urmă cu aproape două luni. De atunci încăperea nu a suferit nici o modificare.
Toate aceste sedii lăsate de izbelişte ne costă bani. Mai mult, reprezentanţii Primăriei uită să‑şi mai monitorizeze spaţiile de patrimoniu pe care cu îngăduinţă le‑au lăsat la îndemîna unor pseudo‑partiduţe care le folosesc în cu totul alte scopuri decît cele declarate. Nu trebuie să mai mire pe nimeni că problemele cetăţenilor se opresc la uşile închise ale unor mizerabile sedii de partide, la conducerea cărora sînt entităţi invizibile sau indiferenţe la realităţile comunităţii ieşene. Mîine poate, din păcate, din closetele unor astfel de partide care nu au nici o misiune politică vor fi aleşi lideri locali, regionali sau centrali.

Articol aparut in Evenimentul

Un produs Blogger.