In anii 1900, un explorator pe nume Ponce de Leon a luat la pas America si a ajuns cam in zona Floridei, unde a inceput sa caute "Fantana Tineretii", din care sa bea apa nemuririi. Chiar si astazi, oamenii de stiinta inca se mai straduiesc sa gaseasca "elixirul nemuririi", fie ca este vorba de explorari in domeniul geneticii, al medicinei sau fizicii cuantice. Insa, multi psihologi considera ca "secretul nemuririi" sta ascuns in propriul manual al stilului de viata pe care ni-l formam si ne straduim sa-l imbunatatim zi de zi, fiecare dintre noi. Chiar daca nu credeti in povestea cautatorului fantanii tineretii, sa stiti ca exista totusi multe locuri pe glob unde oamenii, intr-adevar, traiesc mult si bine. O "harta" a acestora zone se regaseste in best-sellerul semnat de Dan Buettner, "Lectii despre longevitate de la cei mai longevivi pamanteni": Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Loma Linda (California) si Peninsula Nicoya (Costa Rica). Aceste tipuri de culturi si civilizatii diferite au in comun noua cai specifice prin care se poate ajunge la o vata lunga, sanatoasa si fericita. Iata si cele 9 cai catre nemurire

1.Faceti miscare in aer liber

Adesea ne gandim ca n-ar fi rau sa ne facem un abonament la o sala de fitness, fara sa ne dam seama ca putem foarte bine sa profitam de o plimbare seara pe racoare in parc sau sa mergem mai mult pe jos cand suntem in drum in oras catre o destinatie.

2. Mancati des si putin, nu mult si rar

Alimentatia are un orar care ar trebui respectat, cu cele trei mese principale ale zilei. Nu trebuie sa traim ca sa mancam, ci sa mancam sanatos ca sa traim sanatos. Stramosii nostri obisnuiau sa mancance doar o cantitate de alimente de 80%, niciodata pana se saturau.

3. Consumati alimente de pamant

Nu este un mit ca legumele si fructele sunt baza hranei noastre, este o realitate care trebuie respectata. De asemenea, civilizatiile cu cazuri multe de persoane care au batut recorduri de longevitate obisnuiesc sa consume cat mai multe fructe de plante, inclusiv alune. Foarte rar mananca carne, si foarte putina de culoare rosie. Niciodata nu consuma alimente procesate, toate mancarurile fiind preparate acasa.

4. Beti vin rosu

Cu moderatie, desigur, vinul are proprietati nutritive si este recomandat in doza de un pahar pe zi

5. Fixati-va scopuri mici si mari in viata

Nu trebuie sa fii analist programator ca sa stii cum sa-ti traiesti viata. Si nici nu ai nevoie de o diploma de management pe proiect. Pur si simplu, fixarea unor obiective pe termen lung, mediu si scurt ajuta foarte mult in construirea unui stil de viata armonios, lipsit de blocaje emotionale sau crize existentiale inutile. De asemenea, in acest mod poate fi evitata si supraaglomerarea cu sarcini in viata de zi cu zi, iar randamentul poate fi optimizat mult mai usor in orice domeniu de activitate. Sfat: evitati sa va pierderi in detalii.

6. Alungati stresul ori de cate ori apare

Sedintele scurte de relaxare nu inseamna neaparat "pauzele mici si dese, cheia marilor succese". Nicidecum. Est vorba de fixarea unor limite temporale dedicate special unor activitati placute si relaxante, care sa contrabalanseze efortul fizic sau mental depus intr-o activitate anume in timpul zilei. Specialistii recomanda ca fiecare dintre noi sa petreaca cat mai mult din putinul timp liber in compania prietenilor si a familiei.

7. Nu uitati de "hrana spirituala"

Meditatia si introspectia ajuta o persoana sa se cunoasca mai bine si sa-si armonizeze relatiile cu semenii. Cei care apartin unui cult stiu ce "binefaceri" aduce o simpla rugaciune sau credinta in sine.

8. Prioritate absoluta: familia si persoanele dragi

Unul dintre secretele longevitatii se pare ca tine de apartenenta la mediul familial, dar si de durabilitatea relatiilor afective cu persoanele dragi. Acest tip de relatii pozitiveaza starea mentala si aduc un plus de "caldura" in relationarile zilnice adesea reci cu diverse categorii de persoane. Contactul afectiv interuman este cel care activeaza "simtul unicitatii" unui individ.

9. Inconjurati-va de persoane cu care aveti afinitati

Empatia joaca un rol esential in construirea relatiilor interumane. In acest sens, se recomanda gasirea unor persoane cu care puteti impartasi valori comune si sa construiti idealuri realiste.
Sursa – Romania Libera

Un produs Blogger.