EBA i-a sedus pe votanţii dintr-un sat uitat de vremuri


La o oră şi jumătate de mers de municipiul Iaşi, printre dealuri parcă virgine, se află comuna Vînători. O comună care, pe 7 iunie, a devenit loc de pelerinaj electoral pentru cei care au ales s-o voteze la europarlamentare pe independenta Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu. Într-o comună unde oamenii nici măcar nu au auzit de ea, Elena Băsescu a obţinut un surprinzător procent de 23,11 la sută. Primul care a sesizat rezultatul obţinut de fiica preşedintelui în comuna Vînători a fost preşedintele PSD Iaşi, primarul Gheorghe Nichita. Acesta avansa, potrivit rezultatelor provizorii, un procent record de 22 la sută obţinut de Elena Băsescu. Potrivit numărătorii finale certificate de BEJ, EBA a obţinut la Vînători 23,11 la sută (215 voturi din 930), fiind întrecută doar de PSD+PC, care a obţinut 45,69 la sută, în timp ce PD‑L a obţinut doar 16,77 la sută. Aceasta în condiţiile în care pe listele suplimentare au votat 179 de alegători. Elena Băsescu se poate mîndri însă cu un procentaj de 36,3 la sută în Criveşti, culmea, fief al PSD, satul natal al actualului senator social-democrat Florin Constantinescu.Un sat unde "nu calcă nici cîinii"De la răul Siret, care curge domol prin mijlocul cîmpiei, pe drumul pietruit spre comuna Vînători, relieful se schimbă brusc, iar cîmpia capătă forma unor coline străjuite de căpiţe de fîn aşezate munteneşte. Cîte o casă, ici-colo şi arar vezi cîte un bătrîn, care îşi poartă leneş picioarele prin colbul drumului. "Nu am fost la vot. Pentru ce să mă fi dus?! Nu‑i doare capul pe ei de noi. Ei salarii să ia! Nu ştiu nici de EBA, nici de Elena Băsescu. Nu am mai dat drumu’ la televizor de mult, iar pe aici nu calcă nici cîinii", ne‑a spus Neculai Pricop, unul dintre localnicii comunei Vînători. "Pe primar îl găsiţi la blocuri, că primăria aia veche s‑a dărîmat", ne-a îndrumat săteanul.
Ascuns de arşiţa ucigătoare în spatele unei mese din birtul de la intrarea în satul Criveşti, moş Gheorghe Apopei ne urmăreşte cu privirea leneşă din spatele dioptriilor groase cît fundul paharului cu tărie, din care soarbe arar. "Am votat. Ce mi‑o arătat, aia am votat, că eu nu prea mai văd bine. Am votat din nou, chiar dacă nu s‑a schimbat nimic de cînd tot pun ştampile pe unu’ sau pe altul. Eu, de-acu’ tre’ să-mi fac pensie în partea ailaltă. Mai suflu vreo două trei zile pe aici", ne spune moş Gheorghe şi se şterge satisfăcut la gură cu mîneca flanelei. "Pe aici nu s‑a întîmplat nimic. Eu îs cel mai cuminte om", ne spune repezit şi Ioan Muraru, birtaşul, care se grăbeşte să servească cu pufarine un premiant al satului.
Pe uliţa pustie ce merge spre şcoala unde oamenii locului au votat pe 7 iunie, două gospodine discută despre secetă şi îşi amintesc brusc despre vînzoleala din ziua euroalegerilor. "Era plin de maşini aici, cînd a fost cu votarea. Era ca la tîrg, da’ eu n-am văzut nici o Elenă de care ziceţi dumneavoastră", ne spune Ileana Agavriloaie, în timp ce-şi trage basmaua peste cap, să se apere de soarele care încinge colbul de pe uliţă.20 de lei un vot?Puţin mai încolo de o moară modernă, ridicată de senatorul Florin Constantinescu din "patriotism local", dăm de casa părintească a acestuia. În curtea largă o găsim trebăluind chiar pe mama senatorului, care îşi descarcă brusc năduful. "A fost o porcărie. Eu zic că treaba s‑a aranjat după ce s‑a votat. Dar şi la orele amiezei, cînd la secţie a venit Leonard Rusu (consilier local, fost candidat la parlamentare, n.r.) de la Paşcani şi le‑a dat la oameni cîte 200 de mii de căciulă. S‑a strecurat printre oameni şi le‑a dat bani ca să voteze cu Băseasca sau cu PD‑L. Am înţeles că aşa a făcut şi în satu’ lui Răţoi. Era plin de maşini pe-aici. După ce votau, oamenii se duceau să bea banii la birtu de lîngă şcoală, care s‑a deschis la ora 3. Au fost şi în Hîrtoape, dar de-acolo l‑a alungat lumea", ne spune Elena Constantinescu. Potrivit acesteia, în comisia de vot de la şcoală au fost doar trei femei de la PD‑L, de la PSD nimeni, iar de la PNL a fost un consilier local (Vasile Agavriloaiei), pe care Leonard Rusu l‑ar fi luat de la urne vreme de vreo oră.
Faptul că alesul PNL a plecat în ziua votului cu Leonard Rusu ne este confirmat şi de Aurel Ailenei, paznic la moara din sat, care e dispusă chiar în faţa şcolii. "Eu l‑am văzut pe dl Rusu doar cînd a plecat cu consilierul spre casa acestuia. De dat bani la oameni doar am auzit, dar n-am văzut", ne‑a spus paznicul morii.Leonard Rusu a venit după miere...Plecăm din Criveşti şi ne îndreptăm peste dealul mirosind a fîn proaspăt, în speranţa că vom afla mai multe de la primăria din comuna Vînători. Nicăieri pe drum nu se mai văd afişe sau măcar urme ale vreunui semn electoral cu EBA. Noua primărie, ascunsă la parterul singurului bloc din comună, cu un singur nivel, face notă discordantă de restul faţadei, prin termopanele albe, care strălucesc în soare. Pe primarul PSD, Constantin Lupu, îl găsim chiar în hol, în timp ce se întreţinea cu un sătean. "Da, într‑adevăr EBA a luat multe voturi la noi. Problema cu voturile de pe listele suplimentare se explică prin faptul că o parte din oamenii din Criveşti au fost trecuţi pe Vînători şi invers. Din afară, de la Paşcani, nu au venit decît 29 de persoane de au votat la Criveşti, acolo unde preşedinta secţiei de votare a fost dna Laura Asultanei. În ceea ce priveşte prezenţa lui Leonard Rusu în ziua alegerilor, lîngă secţia de votare, nu pot decît să confirm că l‑a luat pe consilierul local PNL, membru în cadrul comisiei, pentru a cumpăra de acasă de la acesta nişte miere de albine. Despre banii pe care Rusu i‑ar fi dat oamenilor, doar am auzit, în treacăt", ne‑a spus primarul Constantin Lupu.
Leonard Rusu, lovit de amnezie
Comuna Vînători numără 4.975 de suflete, dintre care 3.654 cetăţeni cu drept de vot. Media de vîrstă a locuitorilor este de 50–60 de ani. Oameni care nici măcar nu au auzit de EBA, pentru că mulţi nu îşi aruncă ochii peste televizor sau peste ziare. Mai mult, în buna tradiţie, aceştia au votat constant cu PSD, din partea căruia este şi actualul primar. Contactat telefonic, Leonard Rusu nu a dorit să facă nici un fel de comentarii pe seama acuzaţiilor aduse. "Nu vă cunosc. Nu avem ce discuta", ne-a răspuns acesta, sec. Sperăm ca după acest articol să ne cunoască şi să accepte că politica este arta dialogului.Dan Cîrlan, preşedintele PD-L Iaşi: "Trăim într-o lume plină de scenarii"În schimb, Dan Cîrlan, preşedintele organizaţiei judeţene a PD‑L Iaşi, a sărit în apărarea colegului său de partid. "Dl Rusu nu a avut responsabilităţi pe comuna respectivă. În ce priveşte aceste sesizări, cum că ar fi dat bani pentru a favoriza vreun candidat de pe liste, trăim într‑o lume plină de scenarii. Poate că a scos bani pentru a cumpăra miere de albine de la consilierul PNL, care la rîndul său, potrivit legii, nu ar fi avut dreptul să părăsească o secţie de votare. Victoria Elenei Băsescu la nivelul judeţului mi se pare absolut normală. Cred că la Vînători şi satele adiacente voturile i s‑au datorat echipei de campanie de acolo", a spus Dan Cîrlan. Curios însă, primarul susţine că nici o echipă de campanie a Elenei Băsescu nu a trecut Siretul spre satele din comună. Singurele urme – cele 215 buletine de vot în dreptul Elenei Băsescu.Articol aparut in cotidianul Evenimentul

Un produs Blogger.